Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaz Aylarında Kene Tehlikesine Dikkat!

Kene tehlikesi kapıda! Prof. Dr. Faruk Karakeçili, KKKA vakalarının haziran-temmuzda

Kene tehlikesi kapıda! Prof. Dr. Faruk Karakeçili, KKKA vakalarının haziran-temmuzda artacağı uyarısında bulundu. Kurban Bayramı’nda dikkatli olun, kene tutunmasında sağlık kuruluşuna başvurun!

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Karakeçili, yaz aylarının gelmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

HAZİRAN VE TEMMUZDA KKKA PİKİ BEKLENİYOR

Prof. Dr. Faruk Karakeçili, yaz aylarında artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı özellikle haziran ve temmuz aylarında vatandaşların kenelere karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karakeçili, hastalığın bölgede yaygın olduğunu ve havaların ısınmasıyla vaka sayılarında artış beklendiğini belirtti.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ VE ERKEN TANI ÖNEMLİ

Prof. Dr. Faruk Karakeçili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Malumunuz bölgemizde çok yaygın olarak görünüyor, yaz aylarında özellikle havaların ısınmasıyla birlikte. Hastalığa kısaca değinecek olursak; hastalık ani başlıyor. Ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, halsizlik, kas-eklem ağrısı gibi şikayetlerle seyrediyor. Burada önemli olan basit bir grip gibi, soğuk algınlığı gibi algılayabiliyor vatandaşlarımız. Çoğu hasta bu şekilde başlıyor ve tanıyı burada koyuyoruz.

MEVSİM KAYMASI VAKA SAYILARINI ETKİLEDİ

Her yıl aslında mart sonu nisan gibi havaların ısınmasıyla vaka görmeye başlıyorduk. Bu sene havalar çok soğuk gitti. Hatta soğuk gidince mevsim birazcık sarktı. Mayıs başındayız şuan ve kliniğimizde 2 gündür 1 tane hastamız yatıyor. Klinik şüpheli. Henüz tam sonucu çıkmadı ama büyük ihtimalle pozitif gelecek. Yani, kesin tanı gibi görünüyor. Bu yıl dediğim gibi havaların soğuk gitmesi nedeniyle biraz mevsim ötelendi ama bu vakaların görülmeyeceği anlamına gelmiyor.

KURBAN BAYRAMI’NDA EKSTRA DİKKAT

Her yıl burada onlarca hasta takip ediyoruz. Muhtemelen bu yıl da şuan havaların ısınmasıyla birlikte artış olacak ve özellikle haziran ayına dikkat çekmek istiyorum. Haziran ayında havalar ısındığı için haziran ve temmuzda her yıl bir pik görüyoruz. En yüksek vaka sayılarını görüyoruz. Vatandaşlarımızı şu açıdan uyarmak istiyorum; özellikle Kurban Bayramı da haziran ayına denk geliyor. Hayvanlarla temas daha çok olacak. Bu açıdan korunmasız temas veya üzerlerinden kenelerin çıplak elle çıkarılması gibi faaliyetleri kesinlikle önermiyoruz. Uzak dursunlar ve korunma önlemlerini alsınlar.

KENE TEMASINDA DOĞRU MÜDAHALE ŞART

Bu açıdan dediğim gibi, haziran ve temmuz ayına dikkat etmek lazım. Çok fazla vaka görüyoruz her yıl. Bu yıl da o şekilde olacak diye düşünüyoruz. Bir kene tutunması olduğu zaman da mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna yani çıplak elle, ezerek veya parçalayarak çıkarma değil de teknik olarak daha sağlıklı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurup uygun şekilde çıkarılmasını öneriyoruz.

KORUNMA YÖNTEMLERİ HAYAT KURTARIR

Korunma yöntemlerinde de, bayram geliyor, önümüz yaz dönemi. Havalar ısınıyor. Tabi ki kırsal alanlara daha çok çıkıyoruz. Köylere gidiyoruz. Bakın, keneler uçmaz diyoruz, yüksek bir ağaçtan üzerimize düşmez. Keneler yerdedir ve kırsal alandadır. Özellikle tarlada, çalılıkta, otların olduğu yerlere gittiğimiz en iyi korunma yöntemi açık renk kıyafet giyinmek ve pantolon paçalarının çorabın içine sokulması. En etkili yöntem bu. Açık sandaletler, kısa şort, kısa çoraplar çok uygun değil ve kırsal bölgeden döndüğümüz zaman mutlak bir vücut kontrolünü yapmamız lazım.”