Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Genetik Hazine Geleceğe Taşınıyor

Erzincan’da Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Anadolu’nun kadim üzüm çeşitlerini gelecek

Erzincan’da Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Anadolu’nun kadim üzüm çeşitlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla önemli bir adım atarak 220 üzüm genotipini yedekleyecek yeni bir duplikasyon bağı kuruyor.

Erzincan, Anadolu’nun kadim topraklarından süzülen genetik mirasları gelecek nesillere aktarmak amacıyla önemli bir bilimsel adım daha atıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nden toplanan 220 üzüm genotipinin korunduğu Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, mevcut gen kaynaklarını çift taraflı güvence altına almak için duplikasyon bağı kurma çalışmalarına başladı.

Enstitü tarafından yürütülen “Bağ Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Karakterizasyonu Projesi” kapsamında, hali hazırda koruma altında tutulan genotiplerin olası hastalık, yaşlanma veya çevresel risklere karşı korunması amacıyla merkez yerleşkede ikinci bir bağ oluşturuluyor. Bu duplikasyon bağı, mevcut genetik materyalin yedeği niteliğinde olacak.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Samet Karataş, çalışmanın önemine dair yaptığı açıklamada, “220 genotipi kapsayan mevcut bağımızda bilimsel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bu tür genetik materyaller zamanla çeşitli risklerle karşı karşıya kalabiliyor. Biz de bu nedenle aynı genotipleri içeren yeni bir bağı merkez yerleşkemizde kuruyoruz. Bu sistem, genetik kaynaklarımız için çift taraflı bir koruma sağlayacak,” dedi.

Karataş ayrıca, elde edilen bu genetik zenginliğin sadece Erzincan için değil, tüm Türkiye ve dünya için büyük bir bilimsel miras olduğuna dikkat çekerek, “Bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor. Tüm personelimize özverili çabalarından dolayı teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bitkisel genetik kaynaklarının korunmasında stratejik bir rol üstlenen Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Anadolu coğrafyasının biyolojik çeşitliliğini koruma konusunda önemli bir merkez olmaya devam ediyor.