Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mera Islahı ile Kaba Yem Açığına Çözüm Üretiliyor

Erzincan’da 430 bin hektarlık mera alanında, 8 köyde yürütülen ıslah

Erzincan’da 430 bin hektarlık mera alanında, 8 köyde yürütülen ıslah projeleriyle otlatma kapasitesi artırılıyor. Çiftçilere tohum ve gübre desteği sağlanıyor.

Erzincan’da, 430 bin hektarlık mera alanında köy muhtarlarının talepleri doğrultusunda başlatılan mera ıslah projeleri aralıksız sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın finansmanıyla yürütülen projeler, çiftçilere yem bitkisi tohumu ve gübre desteği sunarak kaba yem açığını önlemeyi hedefliyor.

SEKİZ KÖYDE ISLAH ÇALIŞMALARI

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sütpınar, Sazlıpınar, Mertekli, Çağlayan Yamaçlı, Çağlayan Atatürk Mahallesi, Ağılözü, Beşsaray ve Kilimli köylerinde mera ıslah çalışmalarını sürdürüyor. Programlı otlatma uygulanan bu meralarda, ot verimliliği ve toprak kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

ÇİFTÇİLERE TOHUM VE GÜBRE DESTEĞİ

Islah programları kapsamında, köylerdeki hayvan sahiplerinin meraları sınırlı kullanması nedeniyle kaba yem açığı oluşmaması için önemli adımlar atılıyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çiftçilere yonca, korunga, macar fiğ ve silajlık mısır tohumu dağıtırken, meraların ot varlığını artırmak için kimyevi gübre desteği sağlıyor.

VERİMLİLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİ

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, projelerin önemine dikkat çekti: “Meraların bakım ve ıslahlarının yapılarak verimliliklerinin artırılması, korunması ve yem bitkileri ekilişlerinin artırılarak kaliteli kaba yem üretiminin artırılması gerekiyor. Uygulanan mera ıslah projeleri ile mevcut meralarımızın otlatma kapasitelerini artırıyoruz. Çiftçilerimizin projeye sahip çıkması, aşırı ve düzensiz otlatmadan kaçınması en büyük dileğimizdir.”

ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETİ ÖNLENİYOR

Islah programları süresince meraların sınırlı kullanımı nedeniyle çiftçilerin mağdur olmaması için yoğun çaba sarf ediliyor. Koçaker, “Hayvan sahiplerimizin o köylerde meraları sınırlı kullanmalarından dolayı mağduriyet oluşmaması ve kaba yem açığı oluşmaması amacıyla köy sakinlerine yem bitkisi tohumu dağıtıyoruz. Ayrıca meralardaki ot varlığının artışını sağlamak üzere kimyevi gübre desteği veriyoruz,” dedi.

Koçaker, projelerin başarısında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, muhtarların ve çiftçilerin katkısının büyük olduğunu vurguladı: “Mera ıslah projelerimizin yürütülmesindeki büyük desteklerinden dolayı Bakanlığımıza, muhtarlarımıza ve çiftçilerimize teşekkür ediyorum.”