Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilde “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi”ni başlattı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Bakan Yardımcısı Fatma Varank, projenin kent kimliğini korurken iklim değişikliğine uyum sağlayan, çevre dostu şehirler oluşturmayı amaçladığını belirtti. Proje, 2025 sonunda tamamlanarak belediyelerin kullanımına sunulacak.
Kent Pey supersonicajında Ekolojik Dönüşüm
Varank, iklim değişikliğinin şehir planlamasında yeni yaklaşımları zorunlu kıldığını vurguladı. “Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayacak Odunsu Bitki Rehberleri Projesi” ile yerel odunsu bitkilerin bilimsel esaslara göre seçildiğini belirten Varank, “Bu bitkiler, karbon tutulumunu artıracak, su tasarrufu sağlayacak ve kent ekosistemlerini güçlendirecek. Aynı zamanda estetik peyzajlar oluşturarak şehirlerimizin çevresel direncini yükseltecek” dedi. Proje, egzotik bitkiler yerine yerel türlere odaklanarak sürdürülebilirliği teşvik ediyor.
81 Kitaplık Dev Proje
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün liderliğinde yürütülen projede, 24 üniversiteden 55 uzman görev alıyor. YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var’ın başkanlık ettiği ekip, her ilin iklim ve ekolojik özelliklerine uygun bitki türlerini belirliyor. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki 22 ilin rehberleri tamamlandı; kalan 59 ilin rehberleri ise 2025 sonuna kadar hazırlanacak. Toplam 81 kitaplık seri, belediyelere rehber olacak.
Kamu ve Akademi El Ele
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, projenin üniversite-kamu işbirliğinin gücünü gösterdiğini ifade etti. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, projenin Bakan Murat Kurum’un COP16’da duyurduğu Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji Eylem Planı’nın bir parçası olduğunu belirtti. Yenigün, “2025’te tamamlanacak rehberlerle, şehirlerimiz doğa uyumlu ve az su tüketen bitkilerle yeşillenecek” dedi.
Yeşil Alanlarla Geleceğe Yatırım
Bakanlık, “Millet Bahçeleri Projesi” ile 81 ilde 100 milyon metrekare yeşil alan hedefliyor. Varank, YTÜ’de 2021’de açılan 240 bin metrekarelik millet bahçesinin bu vizyonun bir örneği olduğunu vurguladı. Proje, şehirlerin kültürel dokusunu koruyarak iklim değişikliğine karşı dirençli, yaşanabilir alanlar oluşturmayı amaçlıyor. Rehberler, belediyelerin peyzaj uygulamalarını daha sürdürülebilir ve ekonomik hale getirecek.