Büro Memur-Sen Erzincan Şube Başkanı Rıza Tuğrul Karagöz, 1 Ağustos Cuma günü başlayacak olan ve 2026 ile 2027 yıllarını kapsayacak memur ve emekli maaş zamları ile özlük haklarının belirleneceği toplu sözleşme süreci öncesinde değerlendirmelerde bulundu.
Karagöz, toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanları açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu sürecin adil ve çalışanların beklentilerini karşılayacak şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.
Büro Memur-Sen Erzincan Şube Başkanı Rıza Tuğrul Karagöz yaptığı açıklamada, ‘’4688 Sayılı Sendika Kanunu Yenilenmeli, Kamu Çalışanlarının Haklı Talepleri Toplu Sözleşme Masasına Taşınmalıdır! Kamu görevlilerimizin sendikal haklarını düzenleyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, yürürlüğe girdiği günden bu yana önemli kazanımlar getirmiş olsa da, günümüz koşullarına ve uluslararası sendikal normlara artık cevap vermediği görülmektedir.
Bugün geldiğimiz noktada, bu yasanın memur sendikacılığını kısıtlayan hükümleri, kamu çalışanlarının emek mücadelesini ve masadaki pazarlık gücünü zayıflatmaktadır.
En başta, grev hakkının olmaması, toplu pazarlığın gerçek anlamda bir pazarlık olmasını engellemektedir. Toplu sözleşmelerde uyuşmazlık durumunda devreye giren Hakem Kurulu, kamu işvereni ağırlıklı yapısı nedeniyle tabiri caizse tarafsızlıktan uzak kalmaktadır.
Ayrıca, kamu işçilerinde uygulanan dayanışma aidatı düzenlemesinin memur sendikacılığında yer almaması, örgütlenme motivasyonunu zayıflatmakta, sendikalı-sendikasız ayrımı anlamsızlaştırmaktadır.
8.DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ YAKLAŞIYOR
Bu bağlamda yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Ülkemizde milyonlarca kamu emekçisini ve emekliyi yakından ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, enflasyon ve artan maliyetlerden dolayı daha da önem kazanmıştır.
Biz Memur Sen Konfederasyonuna bağlı Büro Memur-Sen olarak, yıllardır genel yetkili olmanın sorumluluğu bilinciyle hareket ediyoruz etmeyede devam edeceğiz. Artık toplu sözleşmeler, sadece maaş zammı pazarlığına indirgenmemeli; vergi dilimi adaleti, ek gösterge düzenlemeleri, kira ve ulaşım desteği, kreş yardımı, belkide en önemlisi sadece enflasyon oranında değil refah payı ilavesi ile zam oranlarının belirlenmesi, Yardımcı hizmetler konusunun çözümü, yemek hizmeti gibi sosyal ve genel özlük hakların da kamu işveren heyetince artık somut kazanımlara dönüştürülmesi gerekmektedir.
TALEBİMİZ AÇIKTIR!
4688 sayılı Kanun, demokratik sendikal haklarla uyumlu biçimde grev hakkı, bağımsız hakem kurulu, dayanışma aidatı ve benzeri gibi temel düzenlemelerle güçlendirilmelidir.
8.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde ise kamu görevlilerimizin haklı beklentileri günübirlik enflasyon rakamlarına teslim edilmeden gereken özlük hakları düzenlemeleri ivedilikle yapılarak sonuçlandırılmalıdır.’’ Dedi.