Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’ın Manevi Mimarı: Kurrâ Hâfız Şemseddin Uçar Hayırla Yâd Edildi

Erzincan’ın manevi önderlerinden Kurrâ Hâfız Şemseddin Uçar Hocaefendi, Şemseddin Uçar

Erzincan’ın manevi önderlerinden Kurrâ Hâfız Şemseddin Uçar Hocaefendi, Şemseddin Uçar Camii ve Külliyesi’nde düzenlenen anlamlı bir programla yâd edildi. Din görevlisi adayları ve eğitimciler, Hocaefendi’nin Kur’an hizmetlerini anarak manevi mirasına sahip çıktı.

Erzincan’ın dinî ve manevi hayatına derin izler bırakan Kurrâ Hâfız Şemseddin Uçar Hocaefendi, 21 Mayıs 2025 tarihinde Şemseddin Uçar Camii ve Külliyesi’nde düzenlenen özel bir anma programıyla hayırla yâd edildi. Erzincan Dini İhtisas Merkezi’nde eğitim gören din görevlisi adayları ve eğitimcilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Hocaefendi’nin Kur’an’a adanmış ömrünü ve talebelerine bıraktığı manevi mirası anma fırsatı sundu.

ANMA PROGRAMI VE KONUŞMALAR

Program, Erzincan Dini İhtisas Merkezi Müdürü Gökhan Badem’in açılış konuşmasıyla başladı. Badem, Şemseddin Uçar Hocaefendi’nin Erzincan’da yürüttüğü Kur’an hizmetlerinin derin etkilerine vurgu yaparak, “Hocaefendi, adanmışlığıyla bir şehrin manevi yapısını dönüştürmüş, binlerce talebeye ilham olmuştur. Onun hayatı, din görevlileri için örnek bir rehberdir” dedi.

Şemseddin Uçar Camii İmam Hatibi Hamit Atalay ise Hocaefendi’nin eğitim ve hizmet hayatından örnekler paylaştı. Atalay, “Şemseddin Uçar Hocaefendi, sadece Kur’an’ı öğretmekle yetinmemiş, aynı zamanda talebelerine manevi bir rehber olmuştur. Her din görevlisi, onun gibi yüksek bir sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir” diyerek din görevlisi adaylarına önemli mesajlar verdi. Atalay, Hocaefendi’nin “Eğer derse gelmemişsem, ya ağır hastayımdır ya da ölmüşümdür” sözünü hatırlatarak, onun adanmışlığına dikkat çekti.

ŞEMSEDDİN UÇAR HOCAEFENDİ’NİN HAYATI

1937 yılında Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sağyazı köyünde doğan Şemseddin Uçar, babası Ethem Uçar Hocaefendi’den 6 yaşında Kur’an öğrenmeye başladı. Babasının vefatından sonra 12 yaşında hafızlığını tamamlayan Uçar, 1952 yılında İstanbul’a giderek Gönenli Mehmet Hocaefendi’nin talebesi oldu. Kesik Bacaklı İsmail Efendi’den kıraat, Hattat Muhammed Şevket Efendi’den hat ve Libyalı bir hocadan Arapça dersleri aldı. Fatih Camii’nde yapılan icazet töreninde, Asım kıraatiyle okuduğu surelerle büyük takdir topladı ve Ali Fikri Yavuz Hocaefendi’den icazet aldı.

Erzincan’a dönerek Kur’an ve talim hizmetine başlayan Uçar, 1968-1995 yılları arasında resmi görev yaptı. Gündüzleri kız çocuklarına, akşamları erkek talebelere Kur’an öğreten Hocaefendi, aynı anda on talebeyi dinleyebilme yeteneğiyle dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Hizmet Teşekkür Belgesi” ve Erzincan Valiliği tarafından “Takdir Belgesi” ile ödüllendirilen Uçar, binlerce talebe yetiştirerek Erzincan’ın manevi hayatına derin izler bıraktı.