Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan bir kariyer… Mehmet Şemsettin Günaltay’ın akademiden başbakanlığa yükselen başarı öyküsü! 1883’te Erzincan’da başlayan yolculuk, 1961’de İstanbul’da sona erdi. İşte tarihimizin önemli isimlerinden birinin ilham verici hayatı…
Gazeteci-Yazar Halil İbrahim Özdemir’in kaleme aldığı Erzincanlı Devlet Adamları, Alimler, Edebiyatçılar, Âşıklar adlı kitap, Erzincan’ın yetiştirdiği önemli isimleri bir araya getiriyor. Kitapta, bölgenin ekonomi, sosyal hayat, edebiyat ve tarihine damga vuran şahsiyetlerin hayatları detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Eserin öne çıkan bölümlerinden biri, “Devlet Yönetiminde Bulunmuş Şahsiyetler” başlığı altında Mehmet Şemsettin Günaltay’a ayrılmış. 1883’te Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğan Günaltay, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemli görevler üstlenmiş bir isim. Babası Müderris İbrahim Ethem, annesi ise Saliha Hanım. İlk öğrenimini doğduğu köyde tamamlayan Günaltay, Vefa İdadisi, Yüksek Öğretmen Okulu ve Fen Şubesi’nde eğitim aldı. 1906’da özel öğrenimle Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. 1907’de İsviçre’de doğa bilimleri eğitimi alan Günaltay, sırasıyla Midilli İdadisi, İzmir ve Gelenbevi liselerinde müdürlük yaptı.
Akademik kariyerinde de başarılı olan Günaltay, 1909’da Mülkiye Mektebi’nde tarih öğretmenliği yaptı. 1915’te Süleymaniye Medresesi’nde Türk ve İslam Tarihi profesörü oldu. Aynı yıl İstanbul’da Beşir Fuat ve Zafersin medreselerinde görev aldı. 1919’da Anadolu Üniversitesi Hukuk Cemiyeti’nde rektörlük yaptı. 1920’de 2., 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. dönem Sivas, 9. dönem Erzincan milletvekili seçildi. 1925’te TBMM’de görev aldı. 1949’da Hasan Saka’nın istifası üzerine TC Hükümeti’ni kurdu ve Demokrat Parti iktidarına kadar başbakanlık yaptı (1949-1950). 1954’te milletvekilliği sona eren Günaltay, 1961’de CHP II. Başkanlığı’nı yaptı. 1941’de ordinaryus profesör oldu. 1961’de İstanbul’da vefat etti. Kaynak: Erzincan Valiliği Yayınları