Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı Gülüşler İçin Bu Uyarılara Kulak Verin!

Diş Hekimi Serdar Çetinkaya, diş sağlığıyla ilgili toplumda sıkça merak

Diş Hekimi Serdar Çetinkaya, diş sağlığıyla ilgili toplumda sıkça merak edilen “Dişler neden çürür?” sorusuna yanıt verdi ve özellikle çocukluk döneminde sıkça rastlanan süt dişi travmaları ile diş aşınmaları ve dişeti hastalıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

Çetinkaya, diş çürüğünü dişin sert dokusu olan mine ve alt tabakası dentin ile kök yüzeyini örten dokunun zamanla yıkılması olarak tanımladı. Çürüğün en önemli nedenlerinden birinin, şekerli ve nişastalı gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalması olduğunu belirten Çetinkaya, “Ağızdaki bakteriler bu gıda artıklarıyla beslenir ve asit üretir. Bu asit zamanla dişin mineral dokusunu çözer, mineyi bozar ve çürük oluşumuna neden olur” dedi.

KİMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?

Beslenme alışkanlıklarında karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerin oranı yüksek olan bireylerin, sularında florür oranı düşükse çürük riskinin daha da arttığını vurgulayan Çetinkaya, tükürük akışını azaltan hastalıklar ya da ilaçların da çürük oluşumunu hızlandırabileceğini belirtti.

ÇÜRÜKTEN KORUNMAK MÜMKÜN

Diş Hekimi Çetinkaya, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, şekerli yiyeceklerin ana öğünlerde tüketilmesi ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle çürüğün büyük ölçüde önlenebileceğini söyledi.

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Toplumda yaygın olarak süt dişlerinin “zaten düşecek” inancıyla önemsenmediğini belirten Çetinkaya, bu dişlerin beslenme, konuşma ve çene gelişiminde büyük rol oynadığını ifade etti. “Süt dişleri, alttan gelecek daimi dişler için yer tutucu görevi görür” diyen Çetinkaya, erken süt dişi kayıplarının ilerleyen yaşlarda ortodontik sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

SÜT DİŞİ TRAVMALARINA DİKKAT

Özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda fiziksel aktivitenin artmasıyla birlikte süt dişi travmalarının sıklaştığını belirten Çetinkaya, travma sonrası en kısa sürede diş hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. “Kırık parça bulunursa, süt içerisine koyarak bir saat içinde hekime ulaşmak tedavi şansını artırır” dedi.

DİŞ AŞINMALARI FARKLI SEBEPLERLE OLUŞUR

Hayat boyu süren kimyasal ve fiziksel etkenler nedeniyle dişlerde farklı türde aşınmalar görüldüğünü belirten Çetinkaya, bu durumları şöyle sıraladı:

  • Atrizyon: Dişlerin birbirine temas etmesi sonucu oluşan fizyolojik aşınma,
  • Abrazyon: Dişlerin yabancı cisimlerle teması sonucu oluşan aşınma,
  • Abfraksiyon: Okluzal kuvvetlerin dişin kole bölgesinde yarattığı kama şeklindeki lezyonlar,
  • Erozyon: Asitlerin diş dokusunda oluşturduğu kayıplar.

DİŞETİ HASTALIKLARI İLERLEDİĞİNDE DİŞ KAYBINA YOL AÇAR

Periodontal hastalıkların, dişeti ve çevresindeki dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar olduğunu hatırlatan Çetinkaya, erken dönemde tedavi edilmeyen gingivitisin zamanla periodontitise dönüşebileceğini ve bu durumun çene kemiğinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu yüzden dişeti kanaması, şişlik gibi belirtiler ciddiye alınmalı ve gecikmeden tedavi edilmelidir” dedi.